Основната му цел е да установи комуникация с потребителите, създавайки набор от емоционални асоциации, с които те могат да се свържат.

Как създавате ключова визуализация?

Когато искате да установите кои визуални елементи са по-подходящи за предаване на образа на продукт или марка, трябва да подчертаете основните моменти от неговата идентичност. Каква е основната му стойност? По какво се различава от други продукти или марки в същата пазарна област? Какво го прави уникален? Какви емоции предизвиква у клиентите? Всичко ли е за самочувствие, детски спомени, мечти, положителни ценности, изключителност? Рекламата не продава само продукт, а цял набор от идеи и фантазии, свързани с това какво може да предложи този продукт.

Визуални стратегии накратко

След като определите какъв вид положителни асоциации искате да задействате, можете да започнете да търсите ключовия визуален елемент.
Има различни стратегии за възбуждане на емоции чрез визуални елементи. Някои от тях може да изглеждат доста технически, защото се занимават с оптично възприятие или композиция на оформлението, но има и много психология.
Използването на цвят е най-често срещаният пример. Цветът присъства навсякъде във всяка една реклама. Той е на заден план, във фокусните елементи, илюстрациите, снимките и шрифтовете.
Всеки цвят или цветова схема може да предава послание без думи и креативната реклама разчита на тази суперсила. Когато арт директорите изберат да използват черно-бели снимки или да намерят перфектен цвят, който да съответства на даден продукт, те могат да променят съдбата на дадена марка.
Начинът, по който композирате изображението, е друг важен елемент от визуалната реклама. Може да искате да получите балансирана композиция, за да вдъхнете чувство за хармония или да решите да привлечете окото на зрителя към фокусна точка. В тази фаза вие също решавате основни въпроси: гледната точка на сцената или тежестта на текста и изображенията.
Визуалната реклама може да бъде много концептуална и абстрактна или да показва сцени от ежедневния живот. Те могат да включват хора и в този случай езикът на тялото е от решаващо значение. Независимо дали лицето в графиката е известен актьор, професионален модел или анимационен герой – начинът, по който стоят е всичко друго, но не и неутрален – дори погледът му има значение. Директните погледи карат зрителя да се почувства ангажиран, докато погледът от три четвърти може да предава усещане за чудо.
Понякога посланието може да се намери в изображения чрез асоциация или символика. Например отворен път, който внушава чувство за свобода и приключение или диви животни за сила и превъзходство.
Понякога само един елемент е всичко, от което се нуждаете. Помислете за зелената сирена на Starbucks или за червената подметка на Louboutin. Те са едновременно мощни символи на марката и централни характеристики на тяхната рекламна комуникация.