Факторите за класиране на текста са параметрите на текстовете, публикувани на сайта, въз основа на анализа на които търсачките определят съответствието на страницата с ключовата заявка и я класират в резултатите от търсенето.

Съдържание

Защо е важно да се вземат предвид факторите на текста?

Основните текстови фактори за класиране на сайта

Те включват редица показатели, които определят качеството на текста и съответствието му с потребителските заявки.

Уникалност

Това е един от най-важните фактори за класиране. Без уникално текстово съдържание, сайтът няма да може да постигне високи позиции в резултатите от търсенето. Има няколко начина да получите уникален текст:

Дублирано съдържание

Идентичното съдържание на един и същ сайт (дори леко променено) може да повлияе негативно на видимостта на сайта в търсачката.

Семантично ядро

След проверка на уникалността търсачката, използвайки специален алгоритъм, определя семантичното ядро ​​на текста – т.е. присъстващите в него ключови думи, които съответстват на заявките в низа за търсене. По-високи позиции в резултатите от търсенето се дават на сайта, чието семантично ядро ​​на текстовете е най-подходящо за заявките за търсене. За да спестите време при формирането на семантично ядро, можете да използвате специални услуги, които търсачките предоставят за избор на ключови думи.

Латентна семантика (LSI)

Търсачките използват метода на латентно семантично индексиране (LSI) за анализиране на сайтове , което помага да се определи степента на уместност на текста спрямо заявка за търсене. Това проверява контекста на използването на ключови фрази, тяхната семантична среда – тя трябва да е свързана по смисъл с ключовата дума, да се отнася до същата тема. Синонимите на основната ключова заявка също принадлежат към скритата семантика – те също трябва да се използват, за да не само разнообразят текста, но и да популяризират неговото популяризиране в резултатите от търсенето.

Плътност, честота и тегло на ключовите думи

Плътността на ключовите думи (т.е. процентът на техния брой спрямо общия брой думи в текста) търсачките могат да използват, за да определят темата на уеб страница. Първоначално критерият за съпоставяне на текста със заявката за търсене беше само честотата на използване на ключови думи – колкото по-често се срещат, толкова по-подходящо се счита съдържанието. Често, поради прекомерния спам, четливостта и качеството на информацията на такива текстове оставяха много да се желае и роботите за търсене се затрудняваха да класират страници с почти еднакъв брой ключови думи. В резултат на това уместността започна да се определя от тежестта на думата в статистическия документ на TF-IDF. Според тази техника по-голяма тежест се приписва на ключовата дума, която се среща по-често, отколкото на други сайтове в същата форма. Вземането под внимание на теглото на думите не позволява класиране на свръхспам страници с изобилие от ключови записи. В същото време, ако страницата не съдържа фраза, която съответства на заявката за търсене, тогава е по-малко вероятно да попадне в ТОП резултатите в сравнение с конкурентите, които използват такава фраза.

Функция BM25

Алгоритъмът BM25 (от англ. “най-добро съвпадение”), както и неговите по-модерни модификации (BM25F), е функция за класиране, подобна на TF-IDF, и показва релевантността на страниците към ключова заявка в зависимост от броя и подредбата на думи от заявката (във всички блокове текст, с изключение на връзки) спрямо други документи. При анализиране на текстовата релевантност на документ се използват други формули и подходи, които отчитат наличието или отсъствието на точни случаи на многословна заявка в документа, относителната позиция на думите от заявката в документа, комбинацията от Заглавен етикет с текста на документа и др.

Местоположение на ключовите думи

Класиране за различни ключови думи

Ако една страница се класира за множество ключови думи, това може да е знак за качество за търсачките.

Съвпадение на намерението

Намерението е намерението на интернет потребителя, с което въвежда заявка за търсене.Намерението може да бъде търговско, информационно или смесено. Търговски предполага намерение да закупите продукт или да поръчате услуга, информационни – да намерите интересна информация за нещо. Смесеното намерение съчетава и двете намерения. Уместността на съдържанието е един от факторите за класиране в търсачките. Честотата на кликване на фрагмента в SERPs, времето, прекарано на страницата, и други показатели за поведенчески фактори помагат на търсачката да определи колко добре този ресурс отговаря на намерението на потребителя. Текстовата оптимизация на страниците на сайта за съдържание ще подобри поведенческите му фактори, тъй като посетителите ще получат точно това, за което са дошли в търсачката.

Покритие на темата

Има известна зависимост между пълнотата на отразяване на дадена тема и класирането в Google. Следователно страници, които обхващат всички аспекти на даден проблем, вероятно ще имат предимство пред страници, които само частично покриват темата.

Обем на текста

Този показател е важен преди всичко, защото от него зависи броят и тежестта на ключовите думи, а това от своя страна влияе върху класирането на сайта. Според експертното мнение за оптимални се считат текстове от 1000 до 4000 знака. Този обем е достатъчен, за да осигури желаната плътност на ключовата дума, като в същото време не е прекалено голям и подходящ за бързо четене. Като цяло, когато създавате текст, се препоръчва преди всичко да разкриете основната идея и да постигнете целите, поставени при писане, като използвате необходимия брой знаци. За успешното популяризиране на търговски статии е препоръчително да се съсредоточите върху размера на текста и плътността на ключовите думи на конкурентните сайтове в най-добрите резултати от търсенето.

Съдържание

Използването на съдържание, което включва връзки към подходящи части от текста, може да помогне на търсачките да разберат по-добре съдържанието на вашата страница. Това също може да доведе до допълнителни кликвания върху връзки в сайта.

Наличие на структура

По-добре е големите текстове да се разделят на логически части и да се осигурят подзаглавия. Добре структурираната информация се възприема много по-лесно. Маркираните и номерирани списъци също ще помогнат за разделяне на текста, което ще улесни четенето от читателите. Търсачките вероятно се чувстват по същия начин и може да предпочетат структурирано съдържание.

Пунктуация и правопис

Търсачките, особено Yandex, изискват спазване на нормите и правилата на руския език, като поставят само добре написани текстове на най-добрите позиции в резултатите от търсенето. Правилната граматика и правопис са знак за качеството на уеб ресурса. Граматичните грешки не само влияят негативно върху класирането му, но и хвърлят сянка върху репутацията, поставяйки под въпрос авторитета и компетентносттасайтав очите на потребителите.

Лесни за четене шрифтове

За писане на текст се препоръчва да изберете шрифт, който ще бъде лесен и удобен за четене. Не е необходимо да го украсявате прекомерно, но е необходимо да подчертаете само тези думи, върху които е важно да се съсредоточи вниманието.

Актуализация на съдържанието

Търсачките предпочитат наскоро публикувано или актуализирано съдържание. Това важи особено за заявки, за които факторът време е важен (новини и др.). Подчертавайки важността на този параметър, Google например показва датата, на която страницата е актуализирана последно.

Мащаб на актуализации на съдържанието

Значението на редакциите и промените, направени в текста, също се взема предвид от търсачките. Добавянето или премахването на цели раздели е по-важно от промяната на реда на няколко думи или коригирането на правописна грешка.

Полезно съдържание

Днес търсачките са се научили да идентифицират висококачествено и полезно съдържание за потребителите. Това важи и за текстовото съдържание на сайта.

Как да оценим текстовите фактори на сайта?

Поставянето на уникален, оптимизиран, добре написан текст става все по-важен фактор за класиране, помагайки на даден уеб ресурс да се класира високо в резултатите от търсенето.
This shortcode LP Profile only use on the page Профил
User Avatar